Mateja Šmid Hrbar: Hanami 2013 v Botaničnem vrtu

Letos smo Hanami, po naše »Festival cvetočih češenj«, v Ljubljani praznovali že drugič. Tokrat smo se zbrali v nedeljo, 21. aprila ob 11. dopoldne v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, kjer raste nekaj izmed češnjevih dreves, ki jih je leta 1999 naši državi podarilo Združenje ljubiteljev cvetočih češenj. Obisk je presegel pričakovanja. Veseli smo bili Japonskih gostov, oglasil se je celo veleposlanik, Njegova ekscelenca gospod Shigemi Jomori.

Namen letošnjega Hanamija je bil, poleg občudovanja cvetočih japonskih češenj, ki so zaradi hladnega vremena s cvetenjem precej zamujale, tudi spoznavanje japonske kulture. Številni obiskovalci so se lahko udeležili različnih delavnic: origami, risanje cvetočih češenj, spoznavanje japonske pisave, otroške pravljice, predstavitve in branje haikujev, ogled japonskih rastlin v botaničnem vrtu in razstave narisanih del. Umetniški pečat so dogodku vtisnili instrumentalna skupina Fajnfare ter glasbeno plesni performans Marjete Kamnikar in Klemena Papeža. Obiskovalci so lahko poskusili tudi japonski zeleni čaj bancha, beli aromatizirani čaj z okusom japonske češnje in matcha piškotke, najbolj ustvarjalni pa so se lahko pomerili v tekmovanju za najizvirnejši bento 2013. Podrobnosti o dogodku in bogato slikovno gradivo najdete na https://www.facebook.com/HanamiSlovenija.

Pod japonskimi češnjami se vidimo spet prihodnjo pomlad, do tedaj pa naj vas spremlja eden izmed haikujev, ki ga je na Hanamiju spesnil obiskovalec:

zadiši vroči

japonski zeleni čaj

do cvetov češnje

(Stane Marinič)