Andreja Peklar: Bilo je nekoč …

Gabriel Pacheco, razstava, Museo d’Arte Moderna Ugo Cara, Muggia (Foto vse: Andreja Peklar)

V decembru in januarju sta bili v Miljah pri Trstu na ogled dve izjemni razstavi ilustracij pod skupnim naslovom C’era una volta a Muggia, Bilo je nekoč v Miljah. V razstavni dvorani mestne hiše na glavnem trgu v Sala Comunnale d’Arte Giuseppe Negrisin so bile razstavljene originalne ilustracije Štěpána Zavřela (1932–1999), češkega slikarja, oblikovalca in enega najpomembnejših ilustratorjev preteklega stoletja, ki si je po emigraciji v Italijo svoj dom ustvaril v vasici Rugolo v bližini Sarmeda. Bil je ustanovitelj Mednarodne šole ilustracije – Scuola Internazionale d’Illustrazione di Sàrmede), ki vsako leto na svoje delavnice in razstavo Immagini della fantasia, Podobe domišljije privabi številne ilustratorje in ljubitelje te umetnosti z vsega sveta.

 

Razstava je bila nekakšna mini retrospektiva, kjer smo lahko občudovali tudi raznolik nabor tehnik, od akvarela, tuša, akrila, voščenk, lesoreza, poetiko in magijo tega izjemnega in plodovitega mojstra ilustracije.

 

 

Drug del razstave ilustracij je bil v muzeju moderne umetnosti Ugo Cara – Museo d’Arte Moderna Ugo Cara, kjer je v enem delu na ogled stalna razstava tega kiparja, rojenega 1908 v Miljah, ki se je v svojem umetniškem delovanju posvečal ne samo kiparstvu, pač pa tudi slikarstvu, grafiki in oblikovanju. V drugem delu muzeja je razstavljal mehiški ilustrator Gabriel Pacheco, šolan scenograf, ki se je posvetil ilustraciji, je uveljavljen in večkrat nagrajen umetnik. Njegove knjige so prevedene v številne jezike, tudi v slovenščino. Poetičnost, nadrealnost, jezik simbolov in metafor, arhetipsko moč oblike in barve najdemo v njegovih delih. In kot pravi sam, ga trenutno zanimajo trije koncepti: dvoumno, neverjetno in negotovo.