Urša Pajk

1.

Ugodnosti in koristi nastopijo le v primeru, da urbane ali podeželske pokrajine zadostijo svojemu namenu. Takrat so funkcionalne, estetske, transparentne. Sicer pa naj bi obe vrsti pokrajin prinašale koristi meščanom, podeželanom, rastlinam in živalim. Prehodi med krajinama ne bi smeli biti »preostri« in vse bi moralo težiti k harmoničnemu sobivanju.

2.

Meni so najbolj vidni (moteči) vrtički v mestu, ki me razžalostijo, saj so velikokrat primer slabega okusa. Nemalokrat se tudi zgodi, da so mešanica vrtov, barakarskih naselij in smetišč. Takrat se vprašam, če ne bi bilo bolje, da bi take predele pozidali. Obstajajo prav tako izjeme, ki prijetno presenetijo. Nekateri imajo občutek za rastline in se zavedajo, da je mesto nekaj drugega kot vas. Ti stremijo k zanimivim grmovnicam, drevesom in lepemu vrtnemu pohištvu. Na splošno v naši prestolnici pogrešam več urejenih parkov, vodometov, peščenih sprehajalnih poti, ličnih ptičjih krmilnic, »prijaznih« klopi, bralnih kotičkov in ličnih smetnjakov.

3.

Seveda obstaja prepletanje, brez tega preprosto ne gre. Mesto se širi čez svoje meje, njihova obrobja so pozidana s trgovinskimi centri, različnimi tovarniškimi obrati, večnamenskimi lokali ipd. Na tak način se mesto in vas »poljubita«, a mnogokrat se iz tega ne rodi ljubezen. Na podeželju je prav tako vse več nakupovalnih središč, ki prinašajo »življenje« med vaščane, a po drugi strani so nemalokrat gigantski tujek med travniki in podeželskimi hišicami. Bolj kot zaraščanja določenih predelov, se v prihodnosti bojim urbanih betonskih džungel, nepreglednih nakupovalnih centrov, ogromnih spalnih naselij, neskončnih parkirišč, zapuščenih starih hiš, ki bodo počasi propadale in izgubljale bitko s časom. V takem okolju bo človek odtujen, preveč odvisen od moderne tehnologije ali pa preprosto zapuščen. Ja, bojim se »asfaltne« revolucije, čeprav sem rojena v največjem slovenskem mestu. Upam, da se nam v realnosti nikoli ne odvijeta filma Signal ali Cesta. Sicer pa po besedah cineasta Wima Wendersa obstajajo vezi med mesti, urbanimi krajinami in filmi. [1]

 

http://www.imdb.com/title/tt2910814/

http://www.imdb.com/title/tt0898367/

 

 

 

 

Urša Pajk

[1] Wim Wenders, Urbana krajina, Vrzeli filma in arhitekture (ur. Stojan Pelko, Slovenska kinoteka), Ljubljana 2001, str. 45.