Urša Pajk: Duh mesta: s Tihomirjem Pinterjem po stari Ljubljani

fotografska razstava, Galerija Kresija, Ljubljana, 14. januar – 24. februar 2019

Tihomir Pinter v Galeriji Kresija s svojimi umetninami predstavlja obiskovalcu zgodbo o slovenski prestolnici. Ponuja se nam lepo število črno-belih ročno izdelanih srebroželatinskih fotografij, manjšega in večjega formata, nekatere so nastale v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, druge so plod zadnjih let. Fotograf je Ljubljano, v katero se je za stalno naselil leta 1970, emocionalno in umetniško vzel za svojo. S svojim fotoaparatom je zabeležil dušo našega mesta in ga s fotografijami približal tako tujcu oziroma naključnemu turistu kot tudi rojenemu Ljubljančanu. Prvi potrebuje več podatkov, da zazna urbani utrip, drugi pa si je z mestom preveč domač in spojen, da bi opazil njene nianse, zato potrebuje vzpodbudo s strani umetnosti.

Tihomir Pinter: Jurčičev trg, 1971, fotografija na srebroželatinskem papirju (©Tihomir Pinter)

Gre za ujete trenutke stare Ljubljane, saj so umetniku bolj všečne stare arhitekturne stvaritve kot pa sodobne stavbe. Na galerijskih stenah nas spremljajo detajli, kot so kovane ograje, okrasje na fasadi, okenski okviri, stebriči, razpokani zidovi, zlizani tlak, kot tudi pogledi na Prešernov trg, tržnico, Tromostovje, Mestni in Stari trg … Ljudje so tokrat le zabrisane figure oziroma nepomembni subjekti, ki gledalca opozarjajo na njegovo minljivost, medtem ko so ulice, zgradbe in trgi prevzeli glavno vlogo, saj lahko preživijo stoletja. Med fotografijami je tudi zaključena serija oziroma ciklus z motivom zebre oziroma prehoda za pešce, ki zaradi enotnosti morda najbolj pritegne naše oko. Roko na srce pa gre pri teh delih tudi za zelo svojstveno in poudarjeno umetniško noto.

Tihomir Pinter: Iz cikla »Zelena luč« 2, 1972, fotografija na srebroželatinskem papirju (©Tihomir Pinter)

V Galeriji Kresija Pinter »spregovori« o Ljubljani, sicer pa je širši javnosti morda bolj znan po železarski motiviki, portretih književnikov, likovnikov, glasbenikov in skladateljev. Vsekakor se vedno in povsod odražajo njegov prepoznaven slog, kompozicijsko natančno zasnovana fotografija, predanost umetnosti in ljubezen do snovanja fotografij. Vsem tistim ljubiteljem umetnosti, ki so si preteklo leto ogledali retrospektivni pregled Pinterjevega dela Kemija podobe v Galeriji Jakopič, bo letošnja razstava v in o stari Ljubljani dobrodošla nadgradnja k razumevanju hotenj svojstvenega avtorja. Na ogled so namreč v veliki večini fotografije, ki jih v prej omenjenem razstavnem prostoru nismo videli. Prav tako bodo zadovoljeni vsi zagovorniki stare dobre oziroma klasične analogne fotografije in pristaši umetnikov, ki niso le lovilci slik skozi objektiv, ampak tudi razvijalci svojih stvaritev. Mogoče se bo našel kdo, ki se bo obregnil ob »ljubljanske podobe« in dejal, da smo jih že prevečkrat videli v različnih galerijah in muzejih. V odgovor lahko zapišemo le to, da vsak pravi umetnik prida enakemu motivu svoj pečat in pridih; v Pinterjevem primeru pa ima pomemben vpliv na dokončen izdelek tudi njegova naravoslovna izobrazba. Kot je zapisala kustosinja razstave Tamara Vodopivec v zloženki ob razstavi: »Tihomir Pinter nas s kančkom nostalgije vabi, da z njim delimo spomine na Ljubljano, kakršna je nekoč bila pa tudi podoživljamo kotičke današnje Ljubljane skozi zorni kot tihega in rahločutnega opazovalca večnega spreminjanja in minevanja. Njegove fotografije stare Ljubljane prikazujejo to, kar tudi sami srečujemo vsak dan; zaradi načina, kako je to vsakdanje prikazano, pa nas hkrati spodbujajo k razmisleku o preteklem času. A časa ni mogoče upodobiti. Fotografija lahko ujame le sledi, ki jih čas pušča za seboj.«[1]

Tihomir Pinter: Fontana, Novi trg, 2014, fotografija na srebroželatinskem papirju (©Tihomir Pinter)

Za konec še nekaj besed o umetniku. Tihomir Pinter se je 19. januarja leta 1938 rodil v Bjelovarju na Hrvaškem. Izobraževal in poklicno udejstvoval se je v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu. Že v času študija biokemije in farmacije se je pridružil uveljavljenemu fotografskemu klubu. Njegove prve fotografije so pričele nastajati že v šestdesetih letih dvajsetega stoletja. Blizu mu je bilo ustvarjanje fotografa Slavka Smoleja in filozofske misli Ivana Fochta. Pri svojih enainosemdesetih letih ima za seboj že veliko skupinskih ter samostojnih razstav in kar nekaj monografskih publikacij ter uglednih nagrad.

Tihomir Pinter: Mestni trg 25, dvorišče, 2018, fotografija na srebroželatinskem papirju (©Tihomir Pinter)

[1] Tamara Vodopivec, Duh mesta, s Tihomirjem Pinterjem po stari Ljubljani, zloženka ob razstavi v Galeriji Kresiji, Ljubljana, 2019, str. 4