Alenka Jamnik: Za drevesa, za gozd, za prihodnost

razstava Za gozdNenehna privlačnost narave, stadion ob Vrbskem jezeru pri Celovcu, od 8. septembra do 27. oktobra 2019

Za gozdNenehna privlačnost narave (FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature) je razstava na stadionu ob Vrbskem jezeru pri Celovcu, kjer je prostora za 30.000 glavo množico običajno nogometnih ali koncertnih obiskovalcev. Začasno je postavljena umetniška instalacija 299 dreves, nekaterih težkih celo do 6 ton in visokih do 14 metrov (https://forforest.net/en/). Postavitev bo na ogled od 8. septembra do 27. oktobra 2019, nato bodo drevesa presadili v neposredno bližino. Švicarski umetnik in kurator Klaus Littmann jo je postavil s sodelavci, temelji pa na risbi avstrijskega umetnika Maxa Peintnerja, ki je nastala med letoma 1970 in 1971.

Za gozd – Nenehna privlačnost narave (FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature), stadion ob Vrbskem jezeru pri Celovcu, 5. 9. 2019

Poleg inštalacije na stadionu sta v Celovcu na ogled še dve spremljevalni razstavi v povezavi z drevesi in gozdovi. V Mestni galeriji Celovec je na ogled razstava Max Peintner – Izgubljeni paradiž: negativne utopije (Max Peintner – Paradise Lost: Negative Utopien) od 6. septembra do 24. novembra 2019, poleg nje pa si je možno ogledati še Dotik lesa (Touch wood), ki pod istim naslovom predstavlja različne umetnike na dveh lokacijah: od 6. septembra do 5. januarja 2020 v Mestni galeriji Celovec in od 19. septembra do 5. januarja 2020 v Muzeju moderne umetnosti Koroške.

Za gozd – Nenehna privlačnost narave (FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature), stadion ob Vrbskem jezeru pri Celovcu, 18. 10. 2019 (Foto vse: Nena Škerlj)

Razstava Za gozdNenehna privlačnost narave opozarja na pomen ohranitve gozdov, ki so pomemben del narave, vir kisika, ščitijo pred erozijo, vetrom, dežjem in so domovanje mnogim živalim, rastlinam, glivam … Narava izginja pred našimi očmi, v Amazoniji trenutno gorijo celi sestoji najrazličnejših dreves, izginjajo biotopi, raznovrstna živalska in rastlinska skupnost. Razstava na stadionu zbudi močna čustva, ozavešča, poučuje in animira. Vtis je impresiven, veličasten in čudovit. Čudiš se posameznemu drevesu in celotni prepleteni drevesni združbi. Na mestu, kjer ljudje običajno opazujejo premikajočo se žogo na nogometni tekmi ali pevca v umetnih meglicah na odru, se nam tokrat predstavi delček narave in opozarja, da vsak posameznik lahko prispeva k ohranjanju gozdov. Zakaj vsak dan obiskati najbližji gozd? Za nekatere je vrednota že odmik od ljudi, mir, občudovanje živega in neživega sveta. To bi morali bolj pogosto početi, ne samo na stadionu …